fbpx

współdzielenie budżetu

W poprzedniej części cyklu opisałem w jaki sposób można tworzyć wiele plików z budżetami. W tej części postaram się przedstawić jak można te pliki współdzielić z dowolnymi osobami. Współdzielenie budżetu to ważna funkcjonalność, jeśli w rodzinie wspólnie chcemy dbać o finanse osobiste.

Dotychczas w cyklu ukazały się:

W kolejnym wpisie znajdziesz:

  • Płatnicy do czego można ich wykorzystać

Co daje współdzielenie budżetu

Dzięki temu, że dane zapisywane są na serwerze, synchronizacja danych pomiędzy urządzeniami jest stosunkowo prosta. Dodatkowo w nieskomplikowany sposób można udostępnić swój budżet dowolnej osobie. Po co to robić? Najczęściej spotykany przypadek to wspólne prowadzenie budżetu razem z Partnerem. Zdecydowanie łatwiej zadbać o kompletność zapisywanych w aplikacji danych, kiedy każdy z Partnerów zapisuje własne wydatki na bieżąco. W takiej sytuacji wystarczy jedynie raz na jakiś czas usiąść wspólnie, uzgodnić salda kont i zaplanować przychody i wydatki. Dużo prościej utrzymać wtedy porządek w swoich finansach osobistych

Komu można udostępnić budżet

Plik z budżetem można udostępnić dowolnej liczbie osób. Każda z tych osób będzie miała swoje odrębne konto w aplikacji założone na swój adres email. W momencie otrzymania zaproszenia, adresat nie musi mieć konta w aplikacji. Każdy plik może być udostępniony dowolnej liczbie Użytkowników.

Jak udostępnić budżet

Przy każdej pozycji na liście plików z budżetami dostępna jest ikona współdzielenia danych:

współdzielenie budżetuPo wciśnięciu ikony otwarte zostanie okienko, w którym należy wpisać adres email osoby, z którą chcemy wybrany plik współdzielić:

adres email do współdzieleniaPo zatwierdzeniu, na wskazany adres email zostanie wysłana informacja o zaproszeniu do współdzielenia budżetu.

Jeśli zaproszona osoba posiada już konto w aplikacji, na liście jej plików powinna pojawić się nowa pozycja.  Jak już wspominałem w poprzednim wpisie nazwy plików nie są unikalne. Jeśli zatem zaproszona osoba miała już utworzony swój plik o takiej samej nazwie, na liście pojawią się dwie takie same pozycje. W tej sytuacji trzeba albo “doświadczalnie” wybrać ten właściwy, albo zmienić nazwę jednego z nich.

W przypadku gdy zaproszona osoba nie miała jeszcze konta, musi je utworzyć na ten sam adres email, na który zostało wysłane zaproszenie.

Po utworzeniu nowego konta nie zostanie otwarte okienko tworzenia nowego pliku tak jak ma to miejsce standardowo. Jako domyślny zostanie użyty plik do którego zostało wysłane zaproszenie. Oczywiście, wciąż możliwe jest tworzenie nowych, dodatkowych plików, ręcznie.

Zarządzanie współdzieleniem

Z poziomu edycji wybranego pliku można zarządzać współdzieleniem danych. Jeśli zostało wysłane jakiekolwiek zaproszenie widoczna będzie dodatkowa sekcja “Zaproszeni Użytkownicy”:

zarządzanie współdzieleniem budżetu

Kolumna “status” wskazuje, czy zaproszona osoba dołączyła już do współdzielenia (“zielony ptaszek”), czy zaproszenie wciąż oczekuje na akceptację (ikonka zegara). Za pomocą ikony kosza zaproszenie może zostać usunięte. W tej sytuacji zaproszona osoba straci dostęp do wybranego pliku. Jeśli był to jedyny plik na jej koncie, przy kolejnym uruchomieniu aplikacji będzie musiała założyć nowy, własny plik z budżetem.

Ograniczenia dla osoby zaproszonej

Zaproszona osoba ma pełny dostęp do danych finansowych we współdzielonym pliku. Może dodawać i usuwać operacje, również te dodane przez pozostałych Użytkowników. Nie może jednak wysyłać zaproszeń do współdzielenia pliku, którego nie jest właścicielem. Nie może również usuwać zaproszonych osób.

Zaproszona osoba widzi tylko i wyłącznie plik do którego otrzymała zaproszenie. Nie ma żadnego dostępu do pozostałych plików osoby zapraszającej.

Współdzielenie budżetu i licencja

Współdzielenie budżetu dostępne jest wyłącznie na licencji “Premium” lub w 45-cio dniowym okresie próbnym. Licencja powinna być wykupiona wyłącznie na koncie właściciela współdzielonego pliku. Pozostali zaproszeni Użytkownicy nie muszą osobno wykupować dostępu do aplikacji. W przypadku, gdy licencja na koncie właściciela wygaśnie i nie zostanie odnowiona, zaproszeni Użytkownicy stracą dostęp do współdzielonego pliku. Właściciel pliku oczywiście wciąż będzie miał do niego dostęp, jednak na zasadach darmowej wersji aplikacji. Odnowienie licencji spowoduje automatyczne przywrócenie dostępu dla wszystkich zaproszonych Użytkowników.

Synchronizacja danych pomiędzy Użytkownikami

Cała synchronizacja odbywa się automatycznie i nie wymaga od Użytkowników żadnych dodatkowych czynności. Wymaga jednak dostępu online zainteresowanych użytkowników. Wszystkie zmiany w budżecie od razu zapisywane są na serwerze i są widoczne dla wszystkich Użytkowników mających dostęp do pliku.

Podsumowanie

W tej części cyklu przedstawiłem w jaki sposób można współdzielić dane pomiędzy wieloma Użytkownikami. Jak widzicie jest to bardzo proste i daje szerokie możliwości wykorzystania aplikacji. Jeśli macie dodatkowe pytania, piszcie w komentarzach, lub bezpośrednio przez formularz kontaktowy.


2 Komentarze

Arkadiusz · Grudzień 29, 2020 o 11:26 am

Bardzo pomocny artykuł.
Z mojej strony brakuje drobnostki w “Ograniczenia dla osoby zaproszonej”.
Otóż jeśli prowadzi się np. 5 budżetów, to wysyłając zaproszenie z jednego ze swoich budżetów, tym samym wysyłamy zaproszenie i dostęp do tego konkretnego jednego budżetu z którego wysłaliśmy zaproszenie. 🙂
Zatem osoba zaproszona będzie mieć dostęp do jednego budżetu, a nie do wszystkich które mamy i moim zdaniem to plus.

    Anatol Ogórek · Grudzień 29, 2020 o 11:36 am

    Dopisałem doprecyzowanie do tego akapitu. Dzięki 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *